01-03-06

Om af te kicken - Omdat quizzen plezant is

1.Acteurs hebben het niet altijd even makkelijk. Sylvester Stallone moest bijvoorbeeld 20kg bijkomen voor zijn rol in de film Cop Land, en Robert De Niro deed hetzelfde voor zijn rol in Raging Bull. Omgekeerd kan ook : Een vlaams acteur moest onlangs zo’n 30kg afvallen om een rol te spelen van een truckchauffeur die gevangen genomen wordt nadat er in zijn vrachtwagen drugs werden aangetroffen. Deze film is trouwens gebaseerd op waargebeurde feiten. We zoeken de titel van de film waarvoor Filip Peeters dit huzarenstukje ondernam.

2.Dat ons bloed rood van kleur is, weet u ongetwijfeld. Die kleur hebben we te danken aan een bepaald eiwit dat zich in de rode bloedcellen bevindt. Het is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof vanuit de longen naar de weefsels. Wat is de naam van dit eiwit?

3.2 mei 2005 was het slotweekend van ABC2004, het feestjaar waarin Antwerpen de wereldboekenstad was. De opening van de nieuwe Stadsbibliotheek Permeke was het sluitstuk van een jaar vol literaire evenementen. Welke stad heeft de titel van Antwerpen overgenomen en is dus wereldboekenstad 2005?

4.We zoeken de naam van een kruid, afkomstig van een vrij klein, rond en vetachtig blad. Het is een leuk plantje, dat kruipt of hangt, met lange stengels en een mooi blad. De bloemen zijn ongeveer 7 cm groot, met 4 witte kroonbladen en heel lange, wit/rose meeldraden. De bloemknoppen worden als basis gebruikt voor een pittige kruiderij door ze in te leggen in een mengsel van pekel en azijn. Waarover hebben we het hier?

5.De grote filmmaker Hitchcock wilde in al zijn films even zelf in beeld verschijnen. Het is voor de liefhebbers van zijn films dan ook een sport geworden om te proberen hem in zijn korte verschijningen te herkennen. Ook in de film De Zaak Alzheimer bijvoorbeeld maakte Jef Geraerts een korte verschijning. Dit fenomeen om als schrijver, regisseur of andere beroemdheid zelf even in beeld te komen heeft een naam. Kent u die?

6.Champagneflessen zijn er in alle maten en gewichten. Een quart is 20 centiliter, een bouteille is 75 centiliter, een magnum bedraagt anderhalve liter, een methusalem is 6 liter. Weet u hoeveel liter een Nebudkadnezar bedraagt?

7.In het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Canada liggen de 5 Grote Meren. 4 van die Grote Meren liggen zowel op grondgebied van de Verenigde Staten als van Canada : het Bovenmeer, het Huronmeer, het Eriemeer en het Ontariomeer. Het vijfde ligt volledig op grondgebied van de Verenigde Staten. Wat is de naam van dit meer

8A.Op 14 december zal het tien jaar geleden zijn dat er door het tekenen van een verdrag een einde kwam aan de Bosnische Oorlog. Het verdrag werd ondertekend door de Republiek van Bosnië-Herzegovina, de Republiek van Kroatië en de Federale Republiek van Joegoslavië (dat ondertussen Servië en Montenegro is geworden). Hoe heet dit verdrag?

8B.Er bestaat een techniek om vernauwde bloedaders opnieuw te openen. Het bestaat uit het plaatsen van een gaasbuisje van metaaldraad op de plaats van de vernauwing. Daar zet het metalen veertje zich uit, waardoor de vernauwde ader open wordt gerekt en weer doorgankelijk wordt gemaakt. Wat is de naam van dit dingetje?

9.We zoeken een Nederlands woord van vier letters met onder andere volgende betekenissen: + Seinhuis + Parallellepipedum + Katrol + Terrein, van bouwland of weiland + Zwaar houten strafwerktuig, dat aan been, arm of hals werd vastgemaakt om beweging onmogelijk te maken.

10.We zoeken een stijlfiguur omschreven als "de opzettelijke afzwakking van wat men eigenlijk wil zeggen, vaak met een ironisch of eufemistisch effect." Bv: Het nieuwe gerechtsgebouw heeft aardig wat centen gekost. Tip: u moet het niet in het Nederlands zoeken.

Wie durft ?

21:05 Gepost door Luchtbalboys | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

nen effort van de grijze cellen Omdat ik klachten kreeg van niet meer reageren op de site, hier een reactie...

1. Kan dat de hel van tanger zijn beste vriend?
2. Da is hemoglobine maat
5. Ne cameo ofcourse mister kwismaster
6. Ik denk zo'n 20 liter, wegens eens een mislukte poging tot lediging en 19 lukt nog just.
7. Lake michigan beste JJ (BOEHM)
8. Als ik da ni zou weten shame on me. Ne stent is de naam (bare metal of drug eluting stent, BMS of DES). Da hebde meestal nodig na een leven vol roken, bitterballen (en kaarten).
10. Den beer lust af en toe wel eens één of twee boerekes, das pas een understatement.

Meer energuy is er niet over vnvnd

Ciao

Gepost door: Guido Lenderese | 01-03-06

1ste VV Leest Quiz Eerst en vooral een dikke proficiat met jullie quiz, top...

Jullie hebben precies de quiz-smaak nog altijd goed te pakken. Dan heb ik goed nieuws. Op 08/04/2006 organiseert VV Leest de "1ste VV Leest Quiz".
Voor meer info, neem een kijkje op onze website.
Niet twijfelen, inschrijven.

Groetjes,
Nico

Gepost door: Nico Herpoel | 01-03-06

Omdat ik toch niet kan slapen van al dat rood ... 3. Montreal is werelboekenstad 2005
6. Nebuchadnezzar omvat 20 flessen Guyke ofte 15 liter
9. blok, zoals een vrouw een blok aan uw been kan zijn, hé Guy

Gepost door: Rooie Vinnie | 01-03-06

Twee achten.... Niet goed wakker... We maken er 8A en 8B van...

Gepost door: JJ | 02-03-06

To google or not to google, that's the question Wij zijn slimme mensen...
Enkel 4 en 8A smeken nog om een antwoord....

Ik zie een quiz in Leest wel zitten....

Gepost door: JJ | 02-03-06

En voor diegene die er nog geen genoeg van kunnen krijgen Deze vragen heb ik natuurlijk niet zelf opgesteld... Een hele leuke quiz is te vinden op :

http://www.scoutsiders.be/quiz/20051126/quiz/speel.php

PS : de tien vragen die ik heb uitgekozen kon ik natuurlijk wel zelf beantwoorden zonder google te gebruiken hé boyz....

Gepost door: JJ | 02-03-06

leest JJ,
ik zien dat ook wel zitten een quiz in Leest!!!!

Gepost door: jaco | 02-03-06

8a het verdrag van DAYTON-WIKIPEDIA

Greetz

Gepost door: jaco | 02-03-06

vraag 4 kappertjes!!!

Greetz

Gepost door: jaco | 02-03-06

De commentaren zijn gesloten.